Angående förstelärare

Att läsa artiklar om skolan är ofta det säkraste medlet för en lärare som mig att bli liggande i fosterställning och gunga fram och tillbaka av frustration. Skoldebatten förs tyvärr av allt för ofta enligt principen”jag har själv gått i skolan/har ett barn i skolan/har hört av min kompis som har ett barn i skolan att allt går åt skogen/eleverna tar över klassrummen/ eleverna kan inte skriva sitt namn/allt var bättre förr/SKOLAN ÄR I KRIS GLÖM INTE PISA!!!!!!!!!!”

Nu råkar det förhålla sig så att skolan i Sverige inte alls är i kris, och eleverna är exakt lika smarta/dumma/jobbiga/glada som de alltid varit och alltid kommer vara. Så funkar nämligen evolutionen. Vi blir inte dummare och skolan har aldrig varit bättre rustad för att hantera en kunskapssyn i snabb utveckling än nu, punkt.

Med det sagt så finns det såklart en massa som kan bli bättre. Men då måste också diskussionen om skolan hålla en högre nivå. Ett undantag bland skribenter är Johannes Åman på DN. Jag håller verkligen inte alltid med honom, men han har något som de flesta journalister som skriver om skolfrågor saknar; en förståelse för att skolan är en stor och diversifierad verksamhet. Han är dessutom påläst.

Jag rekommenderar hans senaste krönika om förstelärar-reformen, som är ett bra exempel på detta. Insiktsfullt och intressant. Läs tack.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: